Door vintage te shoppen draag je bij aan een circulaire economie
Franse Topkwaliteit vintage
Marie's vintage is met zorg geselecteerd en is van de hoogste kwaliteit. 95% van de items komen uit Frankrijk
Online & Offline
Naast de webshop is Bonbons de Marie ook in Delft te bezoeken - zie "Agenda" voor openingstijden
Bonbons vintage collectie
Marie's nieuwste vintage items
Reviews
"Elke keer als ik de boutique van Marie-Lisah binnenstap kan ik niet wachten om mijn jas neer te gooien, mijn tas neer te leggen en te gaan struinen door de rekken. Altijd vind ik wel iets moois. Eén van de sterkste kanten van de boutique vind ik de verscheidenheid aan pasvormen. Echt iedereen kan wel iets vinden in de aangeboden selectie. Verder nodig ik je uit om Marie-Lisah de hemd van het lijf te vragen over de materialen. Ze weet zo veel. Winkelen bij Marie-Lisah is een ervaring!"
Chiara Spruit
Style coach
"Een van mijn favoriete vintage shops.
Mooie kledingstukken met liefde uitgezocht en verstuurd."
Tjitske Reidinga
Actrice
“Ik ben al ruim 10 jaar vaste klant van Marie-Lisah en ze stelt NOOIT teleur. Sterker nog, ze blijft verrassen, alles blijkt steeds nog mooier dan ik al dacht.”
In september 2022 ontving ik een uitnodiging voor de opening van de Balenciaga-tentoonstelling "Meesterlijk Zwart" in het Kunstmuseum in Den Haag. Ja, natuurlijk zou ik gaan!
In september 2022 ontving ik een uitnodiging voor de opening van de Balenciaga-tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag. Ten eerste voelde ik me heel vereerd, maar ik voelde me ook trots. Trots dat iemand aan mij denkt bij het samenstellen van een guestlist! Wat een geluk! Ja, natuurlijk zou ik gaan!
Op de uitnodiging stond vermeld dat de dresscode ‘Feestelijk zwart’ was. Oei, dat is even schakelen, want ik probeer zelf juist minder zwart te dragen. Waarschijnlijk weet jij als Bonbons de Marie-volger ook dat kleur mijn voorkeur heeft. Mijn eerste vraag was toen: heb ik zelf iets van Balenciaga? Nee. Vraag 2: Heb ik iets van Balenciaga in de webshop staan? Ja, een sjaalring en sjaal in pasteltinten. Dus niet echt passend bij de dresscode. Gelukkig had ik nog even...
Dubbel geluk!
Diezelfde middag ging ik nog even de stad in om een gymtasje voor mijn zoon Jakob te kopen. Ik kwam in een winkel waar ze een mix van nieuw en oud verkopen. Kleding, kinderspeelgoed, woonaccessoires, alles. Ook vintage sieraden. Natuurlijk wilde ik hier even verder rondneuzen. Ik vond een mooi paar oorbellen, haal de clip opzij en zie: BALENCIAGA! Wat een geluk en vooral: wat een toeval! Ik zag nog een paar oorbellen en ging naar de kassa. Op het paar Balenciaga oorbellen stond geen prijsje, wat altijd van alles kan betekenen. Ik: “Uhm, deze oorbellen wil ik graag, maar op dit paar staat geen prijsje” De verkoopster “Oh, als er geen prijsje op staat, kosten ze 4,95” Ik: “Nou, dan neem ik ze graag mee” (in mijn gedachten sta ik te springen en te gillen van geluk!)
Balenciaga, wie?!
Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972): werd beschouwd als ‘le maître’ onder de couturiers. “Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior eens. De Spaanse modeontwerper stond bekend als een strenge couturier die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. Kunstmuseum Den Haag brengt met de modetentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk zwart een eerbetoon aan zijn oeuvre in deze kleur. Meer dan 100 topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga stelen de show in Den Haag. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is.
Spelen met zwart
Zwart is voor Balenciaga bij uitstek de kleur om zijn kunstenaarschap te benadrukken. Zonder de afleiding van kleur, maakt een Balenciaga-ontwerp in het zwart – of het nu een getailleerd kostuum, een oogverblindende avondjurk of volumineuze baby doll dress is – éérst indruk met het sculpturale en complexe ontwerp. Bij een tweede blik wordt het oog verleid door de rijke, vaak contrasterende texturen en prachtige details.De speling van licht op Balenciaga’s zwart zorgt voor een briljante stofuitdrukking. Zwart in kant, borduurwerk, fluweel, gedrapeerde zijde, franjes of schitterende pailletten – elk couturestuk is magnifiek uitgevoerd. In tegenstelling tot het ongebleekte katoen waar de meeste couturiers dan mee werken, voert Balenciaga zelfs zijn proefmodellen uit in zwart. In de tentoonstelling wordt zichtbaar dat de couturier met deze kleur een betoverend spel speelt.
Spaans zwart
Ook is Balenciaga’s zwarte kleurenpalet terug te brengen naar de liefde voor zijn Spaanse erfgoed. Van katholieke vroomheid en traditionele Spaanse streekdracht, tot aan de sobere zwarte opsmuk van Spaanse Habsburgse heersers en hun hof: zwart kent een lange geschiedenis en diepe band met de Spaanse identiteit. Het is geen toeval dat de doeken van Spaanse kunstschilders Francisco Goya, Diego Velázquez en Francisco de Zurbarán worden gedomineerd door deze kleur en tegelijkertijd een grote inspiratie voor Balenciaga vormen. Niet alleen de kleur zwart, maar ook zijn terugkerende gebruik van mantillas (Spaanse hoofdbedekkingen), kant en volants in zijn ontwerpen roept de Spaanse cultuur op. Balenciaga was een maestro met internationale allure, maar zijn creaties bleven vaak trouw aan zijn thuisland.
Meester in zijn vak
Balenciaga’s vroege opleiding tot kleermaker – hij is al vanaf zijn twaalfde in de leer – onderscheidt hem van andere couturiers uit zijn tijd. In tegenstelling tot zijn meeste collega’s kent hij het vak door en door: hij is bedreven in elke fase van het ontwerpproces. “Enkel Balenciaga is een ware couturier. (…) De anderen zijn niet meer dan ontwerpers”, aldus Coco Chanel. Zijn vakmanschap, precisie en revolutionaire silhouetten maken van hem de meester der couturiers. Vanaf zijn eerste catwalk collectie in 1937 tot aan de sluiting van zijn salon in Parijs in 1968, rekent Balenciaga de meest invloedrijke figuren van die tijd tot zijn clientèle.
Vanaf 1956 besluit Balenciaga zijn collecties steevast een maand ná de gebruikelijke modeweken in Parijs te presenteren, als grande finale, om het risico op imitatie van zijn populaire ontwerpen te voorkomen. Hubert de Givenchy, zijn goede vriend, begint dit ook te doen. Deze belangrijke tijd in Balenciaga’s oeuvre speelt de hoofdrol in Balenciaga – Meesterlijk zwart, dat tal van zijn meest toonaangevende creaties bevat. Naast meer dan 60 kledingstukken, zijn er in de tentoonstelling eveneens zwarte toiles (katoenen proefmodellen), hoeden en sieraden, maar ook tekeningen, filmbeelden en fotografie uit het archief van Maison Balenciaga te zien.
Volume
De jaren 50 en 60 van de vorige eeuw worden beschouwd als de hoogtepunten uit Balenciaga’s carrière. In een tijd waarin de getailleerde New Look van Christian Dior het modebeeld domineert, zoekt Balenciaga juist hele andere contouren op. Hij herinterpreteert de vrouwelijke vorm en elimineert de taille, waardoor er nog nooit eerder vertoonde silhouetten – los van het lichaam – ontstaan. Balenciaga verkiest comfort, bewegingsvrijheid en volume boven beperkende pasvormen, zoals goed zichtbaar in la robe ballon uit 1950, een bolvormige jurk van tafzijde die naar verluidt “zo licht als twee wolken” is. In de tentoonstelling krijgen ook andere revolutionaire ontwerpen zoals la ligne tonneau (1947) (kledingstukken met een ‘ton’-vorm), ‘half-getailleerd’ mantelpak (1951), tuniek-jurk (1955) en la robe sac (1957) (jurken met een wijdvallende rug) een prominente plek. Bezoekers kunnen eromheen lopen als ware het een driedimensionaal beeldhouwwerk – net zoals de couturier zelf voor ogen heeft.
Om zijn baanbrekende vormen tot leven te laten komen, experimenteert de couturier eindeloos met verschillende materialen. Het voor hem speciaal ontworpen materiaal ‘gazar’ wordt favoriet: een stevige, maar lichte zijden stof die hij in 1958 in samenwerking met de Zwitserse textielfabrikant Abraham ontwikkelt. Gazar behoudt goed zijn vorm, en blijkt daarmee ideaal voor de architecturale en volumineuze ontwerpen van Balenciaga, die het materiaal uiteraard als geen ander beheerst.
Nalatenschap
De tentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk zwart wordt gebracht in een tijd waarin het merk Balenciaga door Vogue is bestempeld als “… the hottest high fashion brand on the planet right now”. Het is creatief directeur Demna Gvasalia (1981) gelukt het modehuis nog steeds net zo toonaangevend te houden als zo’n zeventig jaar geleden. Ook nu speelt het modehuis met de kleur zwart, volumes en driedimensionale vormen en blijft het schatplichtig aan zijn grondlegger: de onvolprezen maître Cristóbal Balenciaga.
(bron: kunstmuseum.nl)
--------------------------------------------------------------------------------
Ik ben een sucker voor de museumshop, waar mijn oog meteen op het boek viel die speciaal bij deze tentoonstelling is uitgebracht, Balenciaga. Meesterlijk Zwart bij uitgeverij Waanders & De Kunst. Maar na even rondkijken ging ik toch voor een ander boek over Balenciaga waar meer achtergrond (en kleur te zien en) te lezen is.
De opening was geweldig. Ik ontving een uitnodiging via @hoicatherine. Nou Catherine, je had me niet blijer kunnen maken! Het was prachtig! De tentoonstelling, de kleding, silhouetten, materialen, details, knopen, coupenaden… maar ook was het heerlijk mensen kijken! We zagen oud modedocenten, modejournalisten, fashion victims, maar vooral veel mensen die écht hun best hadden gedaan op hun outfit. Wat een verademing! Ga het zien, deze tentoonstelling! Het is erg de moeite waard 🖤
Afgelopen woensdag was Chiara van Indiaan in je kast bij mij in de studio om samen Live op Instagram vragen van klanten te beantwoorden.
Chiara is stylecoach en haar werk is om bij klanten thuis kledingkastsessies te geven om hun persoonlijke stijl tot uiting te laten komen en om ze verder te helpen op het gebied van kleding en styling.
Bij mij in de studio ontvang ik klanten en heb ik doorgaans veel gesprekken en krijg ik met regelmaat dezelfde vragen als Chiara. Dit is waarom Chiara en ik onze krachten bundelen om met zijn tweeën thema’s te behandelen en vragen te beantwoorden.
Deze keer hebben Chiara en ik het gehad over de seizoenwissel in je kledingkast van herfst/winter naar de lente/zomer. Wat berg je op, hoe berg je dat op en wat neem je ook vooral mee?
Waarom is dit slim om te doen?
Ten eerste doe je dit om te voorkomen dat er motten in je kleding komen. De investering die je hebt gedaan in aanschaf van jouw wollen items is de investering ook waard om te zorgen dat deze items mooi en goed blijven.
Ten tweede is het een goed moment om al deze items na te lopen op of ze nog bij je passen of eventueel weg kunnen. Het haalt de ruis uit je kledingkast weg.
Ten derde is het heel fijn om deze kleding weer tevoorschijn te kunnen halen zodra het weer kouder wordt en je een weerzien hebt met je mooie, warme wollen kleding. Je hoeft niets nieuws te kopen, je ervaart jouw mooie items als een nieuwe aanvulling op je garderobe.
Hoe ga je te werk?
Een goed startpunt is het verzamelen van al je wollen kleding en accessoires. Groepeer ze in categorieën zoals jassen, vesten, blazers, broeken, mutsen, sokken, ondergoed, etc. Loop alles na op eventuele vlekken of geurtjes.
Motten zijn dol op wollen kleding die niet schoon is. Vooral huidvet- en schilfers vinden ze fijn. Een goede manier om jouw wollen kleding te reinigen is door ze één of twee nachtjes in de vriezer te leggen. Je vouwt of rolt je kledingstuk op, doet ze in een plastic tas en legt ze even te vriezen.
Heb je een tuin of balkon? Ook een goede manier is om jouw kledingstuk met nachtvorst buiten te hangen.
Waarom verkies ik invriezen boven wassen? Natuurlijk mag je je kleding wassen, maar bij elke wasbeurt lever je iets in van de kwaliteit van je kledingstuk. Het model en de uitstraling gaat steeds een beetje achteruit. Bij invriezen is dit niet het geval. Geurtjes gaan weg en door het zelfreinigende vermogen van wol verdwijnen vlekken.
Vervolgens berg je de kleding op in vacuümzakken die je kunt bestellen bij bijvoorbeeld bol.com. Kies voor kwalitatief goede zakken, want je gaat er jaren gebruik van maken. Door je kleding in deze zakken te doen, weet je zeker dat er niets mee kan gebeuren en je jouw kleding na de zomer weer perfect tevoorschijn haalt.
Deze zakken zijn doorgaans transparant (als je kunt kiezen, kies dan ook voor transparant) waardoor je precies kunt zien wat je waar hebt opgeborgen.
Je kunt er eventueel lavendel, cederhout of kruidnagel bij opbergen tegen motjes, maar alleen de vacuümzak moet voldoende zijn.
Wat neem je mee naar de lente en zomer?
Zelf houd ik altijd twee vesten en colberts apart om mee te nemen naar het lente/zomerseizoen. Ik draag ze dan als jas en ze zijn ook heel fijn om in koele ochtenden/avonden te dragen. Een paar dikke wollen sokken is ook fijn om bij je te houden. Voor als je op vakantie gaat of voor in je tas als het onverwacht toch koud wordt.
Wat win je hier nu mee?
Vooral veel rust. Zie je een motje vliegen? Dan krijg je niet meteen de neiging om je hele kledingkast ondersteboven te halen.
Je hebt minder keuzestress bij het aankleden, want er is simpelweg minder. Je hebt ruis weggenomen.
Na het lente/zomerseizoen als je zin hebt om winterse items aan te schaffen haal je je eigen wollen kleding tevoorschijn. Ze voelen weer als nieuw. Je onderdrukt de neiging opnieuw geld uit te geven aan items die je al hebt.
Je investering blijft. Door goed te zorgen voor je mooie kleding en accessoires, blijven ze mooi en zorg je dat het je investering waard blijft.
Heb je vragen en/of opmerkingen? Chiara en ik horen het graag!
Bisou, Marie-Lisah
Oh la la, Bonbons de Marie is featured in Zin Magazine. Misja Beijers kwam langs in de Bonbons studio en interviewde mij, Marie-Lisah, voor het magazine waar zij de rubriek "Schatkamers" voor schrijft. Met gevoel voor stijl en fashion zoekt Misja in elke provincie de fijnste vintage winkels.
𝗛𝗲𝘁 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝘃𝗶𝗲𝘄:𝐻𝑜𝑒 𝑙𝑎𝑛𝑔 𝑏𝑒𝑠𝑡𝑎𝑎𝑡 𝐵𝑜𝑛𝑏𝑜𝑛𝑠 𝑑𝑒 𝑀𝑎𝑟𝑖𝑒?"Zolang ik me kan herinneren ga ik al met mijn ouders naar rommelmarkten en tweedehands winkels - vooral in Frankrijk - om spullen in te kopen. Na mijn studie mode aan de Willem de Kooning Academie heb ik twee jaar in de modebranche gewerkt. Daarna ben ik mijn eigen webshop begonnen. Nu heb ik daarnaast deze studio. Al met al bestaat Bonbons de Marie inmiddels zo'n tien jaar."𝐻𝑜𝑒 𝑧𝑖𝑒𝑡 𝑗𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑒 𝑒𝑟𝑢𝑖𝑡?"Ik verkoop vintage kleding en -accessoires voor vrouwen. Voor mij zijn een paar dingen van belang bij de inkoop, namelijk de kwaliteit, het materiaal en de manier waarop een item is gemaakt. Voorwaarde vind ik ook dat je het naar de mode van nu moet kunnen vertalen. Ik ga nog steeds twee keer per jaar - samen met mijn ouders - naar Frankrijk om in te kopen. Bij elk stuk dat door mijn handen gaat, denk ik al aan een bepaald type dat het zou kunnen dragen. En denk ik al over hoe het gecombineerd kan worden met iets van deze tijd."𝐺𝑒𝑒𝑓 𝑗𝑒 𝑜𝑜𝑘 𝑎𝑑𝑣𝑖𝑒𝑠?"Zeker. Dat gaat vaak spelenderwijs. Je merkt heel snel aan klanten of ze vragen hebben. Ik heb ook een groot aanbod aan accessoires, zoals sjaals, riemen, tassen en sieraden. Het is mooi om vrouwen te laten zien dat je daarmee kunt 'spelen'. Sjaaltjes kun je op zoveel verschillende manieren dragen! En met accessoires kun je ook de aandacht van eventuele mindere kanten van je lichaam afleiden. Ik vind het moment dat vrouwen dat zien en daardoor anders naar zichzelf gaan kijken magisch."𝑊𝑎𝑡 𝑖𝑠 𝑜𝑝 𝑑𝑖𝑡 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡 ℎé𝑡 𝑝𝑎𝑟𝑒𝑙𝑡𝑗𝑒 𝑖𝑛 𝑗𝑒 𝑤𝑖𝑛𝑘𝑒𝑙?"Dat is moeilijk, want ik heb nu ook heel mooie broches. Maar als ik moet kiezen worden het de tweekleurige schoenen van Hermès.