10 Tips om motten te bestrijden

Gepubliceerd op: 21 mei 2024 Geschreven door: Marie-Lisah Hermkens Artikel tag: cederhout
10 Tips om motten te bestrijden
Terug naar blog Aantal comments: 0

Hoe voorkom je motten in je kledingkast en bescherm je jouw favoriete wollen en zijden kledingstukken & accessoires?

 

Wol en zijde zijn zonder twijfel mijn favoriete textielsoorten. Ik ben een sucker voor zijden sjaaltjes en heb al een redelijke verzameling aangelegd met onder andere vintage Ferragamo, Dior, Lanvin, Pucci, Hermès en Yves Saint Laurent. Niet alles gaat dus direct naar de webshop (wel heel veel)...

Daarnaast heb ik een aantal wollen kledingstukken waar ik gek op ben. De kleuren en kwaliteit zijn vaak erg mooi, de stoffen zijn niet statisch en vallen mooi. In de winter houdt wol (net als zijde!) je warm en in de zomer beschermt wol tegen de warmte. Jassen, truien en vesten van wol zie je veel in mijn kledingkast en combineren goed met zo’n kleurige zijden sjaal of met een mooie grote vintage broche.

Maarrrr, één groot nadeel van wol en zijde: de mot loves it too!

Zodra ik één mot zie raak ik in paniek. Zie ik er twee, dan kom ik serieus in actie. Vorige week gebeurde dit. Dan weet ik wat me te doen staat. Op naar de drogist en motten-lokdoosjes kopen. Deze plaats ik strategisch in mijn kledingkast. Deze lokdoosjes zijn duur en gaan niet lang mee, maar ze stellen me wel gerust.

Dit was fase 1, nu op naar fase 2. Fase 2 is een fijne en leukere fase :) Hiervoor ga ik naar Dille & Kamille, waar ik een grote zak lavendel (6,95 euro) en een doosje met theefilter-zakjes (4,95 euro) koop. Want motten hebben een goede smaak wat mode betreft, maar die smaak houdt op bij de geur van lavendel.

Eenmaal thuis gekomen maak ik plaats aan tafel. De zak lavendel keer ik ondersteboven en ik pak de theefilter-zakjes uit. Het enige wat ik nu nog nodig heb, is een nietmachine. Één voor één vul ik de zakjes met lavendel, vouw de bovenkant tweemaal om en niet de vouw vervolgens vast. Dit herhaal ik tot alle lavendel op is. Uiteindelijk heb ik 43 lavendelzakjes (meer is mogelijk, want ik ben niet zuinig met de lavendel). De lavendelzakjes gaan in de zakken van wollen jassen en vesten. Ik leg ze tussen mijn wollen truien en zijden sjaaltjes. En dan... Rust.

 

Nog een aantal tips tegen motten:

1. Berg je wollen en zijden kleding schoon op.

2. Lucht je wollen en zijden kleding regelmatig en vouw ze niet te compact op.

3. Berg je kleding op in plastic of kranten. Motten bijten zich daar niet doorheen.

4. Naast lavendel kun je ook zakjes vullen met laurierblad, kruidnagel en/of sinaasappelschillen.

5. Door de kleding te bevriezen of chemisch te reinigen gaan eventuele eitjes ook dood.

6. Cederhout is een goed middel tegen motten. Bij Dille & Kamille en Hema zijn kleine cederhouten balletjes verkrijgbaar.

7. Controleer regelmatig.

8. Per half jaar haal ik al mijn kleding uit mijn kledingkast. Ik loop alles na op eventuele motten of plekjes. De kleding die ik de komende periode niet ga dragen berg ik op in vacuümzakken. Ideaal, want ik weer zeker dat er niets met de kleding gebeurd die in de zakken zit. Het is even een investering, maar je kunt ze herbruiken.

9. Bestel je een kledingstuk of sjaal bij Bonbons de Marie? Dan ontvang je er een zakje lavendel bij cadeau. Deze kun je tussen je kleding leggen en helpt tegen motten.

Heb jij nog een goede tip tegen motten? Laat jouw tip hieronder achter!

Delen:

Laat een comment achter

Comments moeten eerst goedgekeurd worden alvorens ze geplaatst worden