15 Manieren om een broche te dragen

Gepubliceerd op: 8 mrt. 2024 Geschreven door: Marie-Lisah Hermkens Artikel tag: broches
15 Manieren om een broche te dragen
Terug naar blog

15 Manieren om een broche te dragen

De broche had een lange tijd een wat stoffig imago, maar als je het mij vraagt mag hij een vast plekje in jouw bijouxdoosje.
Een broche draag je naar mijn idee het beste op een wollen winterjas, vest, trui of colbert. Dit heeft te maken met dat deze stoffen dikker zijn van kwaliteit.
Daarnaast laat de speld geen gaatjes achter op dit soort materialen. Een goudkleurige- of strassbroche zorgt ook voor een mooi contrast qua structuur op een wollige stof.

De klassieke manier om een broche te dragen is net boven je hart. Dus boven de borst, richting je schouder. Maar er zijn natuurlijk veel meer plaatsen om een broche te dragen. Het leuke van een broche is, is dat ze er zijn in talloze formaten, thema’s, kleuren en materialen. Het is maar net wat het beste bij jou past.

Hieronder zal ik je een aantal voorbeelden laten zien van hoe je een broche kunt dragen én ik heb nog een aantal tips voor je die het dragen van een broche makkelijker maken.


15 Manieren om een broche te dragen


1. De klassieke manier voor het dragen van een broche. Hierbij draag je de broche net boven het hart. Dus boven je borst, richting je schouder. Vroeger schitterde de stenen dan mooi bij het kaarslicht tijdens een diner.

2. In het midden aan de hals op een blouse is ook een mooie plek om een broche te dragen. Het geeft een wat stoerder gevoel à la cowboy, die hier vaak ook een sieraad aan een leren veter dragen.

 

3. Draag jouw broches in een groepje. Hierbij is het mooi als de broches wel een overeenkomst met elkaar hebben. Bijvoorbeeld allemaal in dezelfde kleur, of allemaal in hetzelfde thema. Dat geeft meer rust in het geheel.

 

4. Draag een broche op een tas. Hierbij is het bijvoorbeeld leuk om hier speciaal een tas voor aan te schaffen die je ‘customized’ met een broche. Dus zoekt naar een combinatie van tas en broche die je gewoon bij elkaar vindt horen. Bijvoorbeeld een satijnen clutch (hoeft helemaal geen dure te zijn), met een mooie grote strassbroche. Voila! Je hebt direct een Gucci- of Marni-tas ontworpen!

 

5. Het is mogelijk om een broche op een hoed te dragen in plaats van een hoedenspeld.

6. Draag jij wel eens een gebreide haarband als oorwarmers van de winter? Dit is ook een mooie plek om een broche te dragen.


7. Een tulband is ook een mooi accessoire om een broche op te dragen. Ik zou zelf kiezen voor middenvoor. Dit zorgt voor een twenties-uitstraling.


8. ’s Winters is het erg mooi om een broche te dragen op de kraag of het revers van een wollen mantel. Het is verrassend om sieraden ook op buitenkleding te dragen, maar maakt je outfit ook een geheel als je buiten bent en niet alleen binnen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld de kleur van de broche laten passen bij de kleur van je sokken, of sjaal, of lippenstift, of… Het zit hem vaak juist in de kleine details.

 

9. Ga je naar een feestje en draag je een rok of jurk met tailleband? Ook deze tailleband is een mooie plek om een broche te dragen. Die rok krijgt direct een chique uitstraling.

10. Een broche op je schouder. Yes! Denk: tatoeage. Naar mijn idee is het dan juist leuk om een wat ‘kitscherige’ broche te gebruiken op deze stoere plek.

 

11. Een broche is ook een mooie manier om van meerdere kettingen één geheel te maken. Je koppelt meerdere snoeren gemakkelijk tussen de broche waardoor je een grote brede ketting creëert met chique detail.

12. Veel broches zijn ook als kettinghanger te dragen. Er zit dan aan de achterkant een extra ringetje, maar je kunt de ketting ook achter de speld langs halen.

 

13. Een broche is ook een fijne manier om een blouse, vest of jasje zonder sluiting toch te kunnen sluiten.

14. Als je verschillende broches hebt die qua maat en stijl op elkaar lijken kan het heel mooi zijn om ze te gebruiken op een mantel met een blinde knoopsluiting. Je plaatst ze op de plek waar normaliter aan de buitenkant knopen zouden zitten.

15. Het is mogelijk om broches te gebruiken als manchetknopen. Dit geeft meteen een hele mooie draai aan bijvoorbeeld een herenblouse.


Tips

Tip 1: Zelf speld ik op elke trui, jas of vest een broche, die ik er ook in mijn kledingkast, als ik hem niet draag, op laat zitten. Dit scheelt (denk)werk.

Tip 2: Is je broche te zwaar voor de stof waar je hem op wilt spelden? Gaat hij kiepen? Plaats dan een wattenschijfje aan de binnenkant van je kledingstuk en speld de broche door de stof én het wattenschijfje. Zo blijft hij goed op z’n plek zitten.

Tip 3: Draag jij een broche op je wollen winterjas, maar ben je bang om hem te verliezen? Zet hem dan vast met een paar steekjes garen.

Tip 4: Draag jij jouw broche het liefst op de klassieke manier, dus tegen de schouder? Houd er rekening mee dat de schouderband van jouw tas over de andere schouder hangt. Anders kan de schouderband de broche beschadigen of loswippen.

Tip 5: Wil jij jouw broche toch op een dunnere stof dragen? Kijk goed naar stiksel en naadjes, misschien zit hier een geschikte plek om hem doorheen te spelden. Dan beschadig je de stof niet.

Tip 6: Een broche kan ook een uitstekende manier zijn om een gaatje of vlekje te bedekken. Dit werkt goed als de oneffenheid zich op een plek bevindt waar een broche logisch is.


Bekijk de collectie broches van Bonbons de Marie HIER. Wil je meer inspiratiebeelden zien van broches op kleding en accessoires? Bezoek dan eens de PINTEREST-pagina van Bonbons de Marie.

Delen: