- Gepubliceerd op:
- Geschreven door:Marie-Lisah Hermkens
- Artikel tag:bonbons de marie
- Aantal comments: 0
Jouw Hermès-sjaal: is hij echt of nep?
Waar herken je nou een echte Hermès sjaal aan en zorg je dat je jouw Hermès sjaal met trots draagt?!
De Hermès-sjaal is een gewild modeaccessoire. Dat is om verschillende redenen. Op de eerste plaats is een Hermès-sjaal prachtig gemaakt. De dessins zijn ontworpen door een vast team van 40 kunstenaars, de kwaliteit van de zijde is heel mooi en dik en de sjaals behouden hun kwaliteit en waarde, ook na vele jaren en malen dragen. En wist je dat het gemiddeld twee jaar duurt om één Hermès-sjaal te maken?
Een zijden sjaal is een veelzijdig accessoire. Niet alleen houdt hij je warm, maar hij is ook gewoon heel mooi om bijvoorbeeld aan je tas of door de lusjes van je favoriete jeans te dragen.
Wat een nadeel is van zo’n populair mode-item, is dat het veelvuldig wordt nagemaakt. Als je gevoel hebt voor stoffen en kwaliteit, dan pik je de echte er zo uit, maar ook als je iets minder kennis hebt op dit vlak, moet het je met de volgende tips zeker lukken om een echte Hermès-sjaal direct te herkennen.
De zoom
Afbeelding 1
De zoom van een Hermès-sjaal is altijd naar de voorkant van de sjaal toegerold. Bij veel sjaals is dat juist omgekeerd. De zoom is met de hand vastgestikt en dat kun je zien. De stiksels verschillen, weliswaar minimaal, van afstand. Bij een machinaal gestikte zoom is de afstand precies hetzelfde. Op afbeelding 1 zie je voorbeelden van hoe de zoom er aan de voorzijde van de sjaal uit hoort te zien.
Afbeelding 2
Op afbeelding 2 zie je een echte Hermès-zoom. Je ziet de zoom nu vanaf de achterkant van de sjaal.
Afbeelding 3
Op afbeelding 3 zie je een machinaal gestikte zoom. Dit zul je bij een echte Hermès-sjaal nooit zien.
Het logo
Het logo Elke sjaal van Hermès is voorzien van het logo van Hermès. Altijd met een streepje op de ‘e’ en met een copyrightteken naast de naam Hermès.
Op afbeelding 4 zie je een voorbeeld van hoe de naam 'Hermès' op een namaak Hermès-sjaal staat afgebeeld.
Afbeelding 4
Op afbeelding 5 zie je voorbeelden van hoe de naam 'Hermès' staat vermeld op een echte Hermès-sjaal.
Afbeelding 5
Het materiaallabel
Bij veel vintage Hermès-sjaals ontbreekt het materiaallabel, dus geen zorgen als je er geen vindt aan je tweedehands of vintage sjaal. Hij wordt nog wel eens verwijderd. Als je een Hermès-sjaal vindt waar wel een materiaallabel aan zit, dan moet er altijd op staan: ‘Made in France’ en ‘100% soie’ (‘soie’ betekent ‘zijde’). Het materiaallabel is altijd in hetzelfde soort en kleur garen aan de sjaal genaaid als de zoom.
De groene sjaal is nep. Op de rode sjaal zie je een voorbeeld van hoe een echt label er uit ziet.
Afbeelding 6
Het materiaal
Echte zijde is iets moeilijker te herkennen als je niet veel verstand hebt van stoffen en materialen, maar een echte Hermès-sjaal is van een dikke kwaliteit zijde. Als je een knoop legt in de sjaal en die er een dag later uithaalt, dan zal de sjaal nauwelijks gekreukt en geplooid zijn. Hij neemt snel zijn oorspronkelijke vorm aan. Een manier om zijde te onderscheiden van een kunststof sjaal is om een brandproef uit te voeren. Probeer een draadje los te halen en steek deze in brand. Als de stof verpulvert, dan is het zijde. Wordt het draadje een hard balletje? Dan heb je kunststof te pakken. Dit dient als extra informatie. Het is niet aan te raden om dit met je Hermès-sjaal te doen!
Het formaat
De meeste Hermès-sjaals zijn 90 x 90 cm. groot en wegen 65 gram. Als een sjaal is gewassen of al wat ouder is dan zal hij lichter in gewicht zijn. Er bestaan ook Hermès-sjaals in de maat 70 x 70 cm. maar deze komen aanzienlijk minder voor.
Gesigneerd
Een echte Hermès-sjaal is (bijna) altijd gesigneerd door de kunstenaar die het dessin van de sjaal heeft ontworpen. Op afbeelding 7 zie je een voorbeeld van hoe de sjaal is gesigneerd.
Afbeelding 7
Op afbeelding 8 zie je ook een voorbeeld van hoe de sjaal gesigneerd is, maar bij deze moet je even zoeken.
Afbeelding 8
Titel
Elke Hermès-sjaal heeft een titel. Deze titel staat ook altijd groot op de sjaal vermeld. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Brides de Gala’ sjaal die al vaak is gedrukt en steeds in een andere kleurstelling. Door de populariteit van dit dessin zal hij dus ook zeker vaker nagemaakt zijn.
Voor- en achterkant
De voor- en achterkant van een Hermès-sjaal zijn verschillend. Het dessin van de Hermès-sjaal is aan de achterkant niet ‘leesbaar’. Een Hermès-sjaal wordt aan één kant bedrukt, dus deze kant is helder van kleur en alle details zijn zichtbaar. Het dessin moet helemaal kloppen/passen en is nooit verschoven. Ook niet een klein beetje.
Geen twijfel
Heb je een echte Hermès-sjaal in handen, dan kan daar geen twijfel over zijn. Het materiaal, de kleuren, de details, alles is goed. Als de sjaal bijvoorbeeld niet netjes bedrukt is, dan wordt hij in zijn totaal vernietigd door Hermès. Alleen het beste van het beste mag verkocht worden.
Anekdote - Mijn eerste Hermès sjaal
Deze Hermès-sjaal is de eerste die ik ooit vond (daarom houd ik hem o.a. zelf). Ik was met mijn vader in een kringloop in Gennep (Limburg). Ik graaide in de bak met sjaals en kreeg deze sjaal in mijn vizier. Toen ik hem omhoog hield, dacht ik: Mais non?! En toen: als ze dit bij de kassa zien… Ik had nog een paar sjaals en wat andere dingen en liep naar de kassa. Ik legde de sjaals op een hoopje (deze onderop) en de mevrouw begon te tellen: 1, 2, 3, 4, en…. de vijfde is gratis! Dat was deze!